ELŐADÁSOK

Vállalkozóként ismeretterjesztő interaktív előadásokat, könyvbemutatókat tartok felnőtteknek, gyerekeknek. (Címeket ld. lejjebb.)

 • A hazai gyógynövények, hagyományos és modern gyógynövény alkalmazások, étrend-kiegészítők, gyógynövénykutatás, izgalmas növények a nagyvilágból, ember és természet kapcsolata szerepelnek főbb témáim között.

 • Természetvédelmi előadásaimban beszélek az erdőkről, a veszélyeztetett állatokról, a klimatikus változások hatásairól.

 • Ezekben a fűszert a Közép- és Dél-Amerika-i esőerdőkről, indiánokról, gyermekkori álmaink megvalósításáról szóló élményeim jelentik, ahogyan a bolíviai kutatóút saját gyermekkori álmom volt.

 • Neurobiológus végzettségem, az idegrendszerre ható növényi anyagok kutatása és az emberi agy működése iránt érzett csodálatom alapozzák meg a neurobiológiai témájú előadásaim.

 • Pályaorientációs előadások a biológiához kapcsolódó szakmákról.

Szoktam előadni egészen kicsiknek (6-7 éveseknek), illetve az általános ás középiskola bármely korosztálya számára, valamint egyetemistáknak, felnőtteknek, nyugdíjasoknak is.
 

A vetített képes, interaktív előadásokban a saját fotókon túl használok saját videókat, zenéket, a kifejezetten gyógynövényes előadásokon pedig érdekes növényi mintákat, képeket mutatok.

 

A gyerekeknek/felnőtteknek az előadások során végig lehetőségük van feltenni a kérdéseiket és ezáltal abba az irányba vinni az előadást, ami őket a témakörben a legjobban érdekli. Így téve számomra is egyedivé és izgalmassá minden egyes alkalmat. 

Referenciák ITT.

interjú_hajdu_zsanett.jpg

SORON KÖVETKEZŐ NYITOTT ELŐADÁSAIMRÓL ÉS WORKSHOPJAIMRÓL ITT TÁJÉKOZÓDHAT!

ELŐADÁS TÉMÁK

Néhány előadás és workshop téma:

 • A trópusok ajándékai - író-olvasó találkozó

A vetített képekkel, rövid videókkal tarkított interaktív előadásban a személyes bolíviai kalandjaimról mesélek, az indiánokról, a dzsungelről, a gyógynövényekről és az álmaink megvalósításáról, ahogyan ez a kutatóút saját gyermekkori álmom volt. Az előadás bármely korosztály számára választható: alsósok, felsősök, felnőttek. Mindig az adott korcsoport érdeklődési szintjéhez igazítom az előadásokat.

 

 • Hogyan kutassunk a Föld túloldalán?

Ezen az előadáson annak nagyon ajánlott részt venni, aki kacérkodott már a gondolattal, hogy jómaga is kutatómunkát végezzen egy a miénktől eltérő kultúrában, de az anyagi körülményei, felkészültsége vagy egyéb tényezők miatt eddig nem volt lehetősége ebbe belevágni. 
Az előadáson ötleteket meríthettek saját külföldi utazásotok, expedíciótok megvalósításához, kezdve a téma- és helyszín-választással, a kutatási terv elkészítésén, arculattervezésen, szponzorszerzésen, nyelvtanulási és utazási praktikákon át odáig, hogy mire érdemes figyelni, amint megérkeztek az áhított országba. 

Egyetemisták, tettre kész fiatalok/idősebbek számára ajánlott.

 • Gyógyító növények itthon és a dzsungelben 

A gyerekeknek szóló játékos előadásban körbejárjuk a gyógynövények tradicionális és mai modern alkalmazásának témakörét. Hazai gyógyfüveket, gyökérporokat és Illóolajokat szagolunk, valamint beszélgetünk azokról az érdekes növényekről, amelyeket őseink használtak, és amikkel ma találkozhatunk. Megnézzük mi a hasonlóság egy Dél-Amerika-i indián és egy erdélyi sámán között, és körbejárjuk, hogy mitől gyógyít egy gyógynövény, a beléjük vetett hittől a hatóanyagokig. Lehetőség van a programot a természetben megtartani, a gyerekekkel spontán módon együtt fedezve fel a környék érdekes természeti kincseit, gyógynövényeit, akár egy parkban sétálgatva is.

Felsősöknek, középiskolásoknak ajánlott.

 • Hit és hatóanyag: A gyógynövények hagyományos és modern alkalmazásai 

Az előadásban az előadó Latin-Amerika-i és Kárpát-medencei utazásai mentén körbejárjuk a gyógynövények hagyományos és mai modern alkalmazásának világát. Beszélgetünk arról, hogy miként tesz szert tudására egy gyógyító és általa a népe, melynek a gyógyítója; hogy miként jut el ez a tudás a kutatókhoz, és ők mi mindenhez kezdhetnek vele: Áttekintjük, hogy hogyan lesz a gyógynövényből gyógyszer, hagyományos növényi gyógyszer vagy étrend-kiegészítő, s hogy melyiktől milyen hatást várhatunk, valamint megvitatjuk az egyes kategóriákhoz tartozó tényeket és félreértéseket. Beszélünk arról is, hogy egészségünk, gyógyulásunk érdekében mire figyeljünk, amikor gyógynövény tartalmú készítményeket vásárolunk a patikában vagy a herbáriában. Megnézzük, szagoljuk, kóstoljuk a leghasznosabb gyógynövényeinket, illetve az előadáson és azt követően lehetőség van személyes kérdéseinket is feltenni.

Felnőtteknek, egyetemistáknak ajánlott.

 • Növényfickók országa - TERMÉSZETVÉDELEM

A természet titokzatos világa ma már nem csak a mítoszaink és a hiedelmeink birodalmában, hanem a tudományos felfedezések között is egyre inkább megmutatkozik számunkra. A látványos képekkel, videókkal tarkított előadásban bepillantást kaphatunk az erdő számunkra oly sokáig rejtett titkaiba: pl. a fák gyökérzetének elképesztő föld alatti hálózatába, melyen keresztül táplálni képesek az idősebb fák a fiatalokat, vagy amin át több száz méterre lévő fák is kommunikálnak egymással. Megnézzük, hogy milyen trükkökkel verik át a zöld levelűek az őket elfogyasztani készülő állatokat a levéltetvektől a zsiráfokig, vagy hogy milyen versenyeket vívnak egymással a facsemeték. És hogy az erdő természetes folyamatait ösztönösen érezve miként kommunikáltak az indiánok az erdő lakóival, tanácsért vagy gyógyításért folyamodva hozzájuk. A neves növényélettan kutatók, erdészek (mint pl. a bestseller író Peter Wohlleben) népszerű eredményei mellett személyesen átélt élményeket és az indiánoktól hallott történeteket mesélek az amazóniai esőerdők mítoszvilágából.

Bármely korosztály számára ajánlott.

 • Veszélyeztetett állatfajok - KÖRNYEZETVÉDELEM

Az előadásban megbeszéljük, hogy mely állatfajok milyen módon vannak kitéve az ember okozta környezeti szennyezéseknek. Beszélünk a jegesmedvékről és az olvadó jégsapkáról, a majmokról és a kitermelt őserdőkről, a Csendes-óceáni műanyag szennyezésről és a vízi élővilágról, vadászatról és túlhalászásról és a hazai állataink helyzetéről: a veszélyeztetett földikutyáról és a kétéltűekről, az eltűnt méhekről. Az interaktív előadásban együtt megpróbáljuk kitalálni, hogy melyik helyzetre mi lehet a megoldás és hogy mi magunk egyénileg mit tehetünk a környezetünk védelmében.

Bármely korosztálynak ajánlott. Az adott korosztály érdeklődéséhez alakítom az előadást.

(Környezetvédelmi témákból előadás sorozat is lehetséges.)

 • Costa Rica - Ahol az állatok nem félnek az embertől - TERMÉSZETVÉDELEM

A természetfotókkal, rövid videókkal tarkított előadásban körbejárjuk az állatok védelméből világ szinten élen járó Costa Rica szépségeit, mesélek az érintetlen trópusi esőerdőket kutató egyik leghíresebb biológiai központ, a La Selva Biological Station-ben töltött időről, ahol oktattam és kutattam, és ahol naponta testközelből láthattam az őserdő állatait. Elmesélem, miért nem félnek a Costa Rica-i állatok az embertől, és hogy ez hogyan vezetett odáig, hogy Costa Rica megkapta a Happy Planet Indexben az első helyezést, azaz a világ legboldogabb országa címet.

Bármely korosztálynak ajánlott.

 • Biológus, orvos, gyógyszerész - ki mit tanul, ki mihez ért, melyik miért jó vagy nem jó? 

Jómagam biológusként végeztem, gyógyszerésztudományi karon doktoráltam, orvosok között tanultam, dolgoztam és számos természetvédelmi projektmunkában vettem részt, így tág rálátásom nyílt ezekre a szakterületekre. Az előadásban számos személyes történettel fűszerezve bemutatom a biológiához kapcsolódó szakmák szépségeit, nehézségeit, árnyoldalait, és a gyerekek kérdései alapján kitérünk az őket érdeklő irányokra.

Felsősöknek, középiskolásoknak ajánlott.

 • Hol tart ma az agykutatás?

 

Interaktív előadás és újdonságok az idegtudományok világából. A hallgatóság kíváncsiságának megfelelően számos kutatási területről hallhatnak, amelyek közül néhány példa: Mi történik, amikor álmodunk, és mi, amikor ébren vagyunk? Már monitoron is visszanézhetjük az álmainkat? Miért tesz jót, ha vizsga előtt alszunk egyet? Újdonságok a memória működéséről. Miért szeretjük annyira a csokoládét? Miért léteznek függőségek? Betegség-e az internetfüggőség? És néhány szó az agykutatók Nobel-díját elnyert három magyar tudósról, valamint a saját kutatómunkámról, az idegrendszerre ható növényi anyagok vizsgálatáról.

Középiskolásoknak, felnőtteknek, egyetemistáknak ajánlott.

Az előadásokról bővebben, valamint további témáimról érdeklődjön elérhetőségeimen!

Várom jelentkezését!

Tel: +36 70 39 11 804

E-mail: tropusok.ajandekai@gmail.com