RÓLAM

Hajdu Zsanett vagyok, biológus és gyógynövénykutató. Jelenleg vállalkozóként tudományos és ismeretterjesztő előadások tartásával, gyógynövényes konzultációkkal, online kurzusok készítésével foglalkozom kis hazánkban.

Ezt az oldalt az ismeretterjesztő tevékenységeim megosztása céljából hoztam létre.

A Szegedi Tudományegyetemen szereztem a biológus diplomát, majd a szegedi Gyógyszerésztudományi karon a doktori fokozatot. Ezek alapjául az a két éves dél-amerikai kutatómunka szolgált, amelynek során indiánok gyógynövényismeretét tanulmányoztam az etnobotanika, etnofarmakológia módszereivel.

Doktoranduszként idegrendszerre ható anyagokat állítottam elő gyógynövényekből kromatográfiás módszerekkel, illetve növényeket tartalmazó étrend-kiegészítők minőségét vizsgáltam.

A kalandos kutatási élmények és a gyógynövényes - biológiai ismeretek átadása mindig örömmel töltött el. Rengeteg tudományos és ismeretterjesztő előadást tartottam éveken át önkéntesen általános és középiskolákban, klubokban, egyetemeken. Vállalkozóként a gyógynövények alkalmazásainak és kutatásának bemutatásán túl természetvédelmi témákban, természet közeli kultúrákról, illetve "zöld utazásokról" adok elő a leggyakrabban. Tudományos és tudománykommunikációs tevékenységem eredményeként Nemzeti Kiválóság Díjat kaptam 2015-ben.

 

2016-ban Costa Ricán az amerikai Duke Egyetem oktatójaként egy őserdei oktató-kutató központban tanítottam a dzsungelben és a laborban elsajátított ismereteket.

 

2016 végén megjelent A trópusok ajándékai - Szenvedélyes kutatóutam igaz története Bolívia indiánjai között című útleíró regényem, ami bemutatja a két év személyes történetét, a felkészülést, a kalandokat, a helyi kultúrákat és természetet, valamint a kutatómunkát.  


A kutatóút szervezésébe másod évet befejezett egyetemistaként, gyakorlatilag nulláról indulva, pusztán belső motivációval és kitartással megáldva vágtunk bele két társammal, ami jó példa arra, hogy akár „nehezített pályán” is el lehet érni, amit szeretnénk. A Hogyan valósítsunk meg kutatóutat a Föld túloldalán? című 2017-es online kurzusomban azt adom át a kalandvágyóknak, hogy mégis hogyan fogjunk ehhez hozzá, és milyen lépéseket tegyünk egészen a világgá indulás pillanatáig.

2018 tavaszán az Amerikai Egyesült Államok "Rejtőzködés nélkül: Nők vezető szerepének megerősítése tudományos pályán" program magyarországi jelöltje lettem (IVLP - Hidden No More).

2018 őszén ősszel pedig a hazai latin-amerikai nagykövetségek és a külügyminisztérium Híd Latin-Amerika és Magyarország között című közös pályázatán a munkásságomról szóló esszé díjnyertes lett. (Décsi Bálint: Hogyan vegyünk etnobotanika órát a dzsungelben? - Dr. Hajdu Zsanett munkásságáról)  Az eredeti spanyol nyelvű munka megtekinthető itt.

  • Facebook Clean Grey

Szakmai önéletrajzom a Linkedin-en olvasható.

KAPCSOLAT

Kérdéseket, észrevételeket a tropusok.ajandekai@gmail.com címen vagy a facebook oldalamon fogadok.